Jak sama nazwa wskazuje, trzciniaka najlepiej szukać wśród trzcin, pałek wodnych i krzaczastych brzegów białowieskich mokradeł. Dostrzec go jednak nie jest łatwo. Ptak o rozmiarach 18 - 20 cm, zielonobrązowym wierzchu ciała i kremowym spodzie dobrze maskuje się w swoim środowisku.

Na szczęście trzciniaki donośnie śpiewają w charakterystycznym dla siebie, terkoczącym i skrzekliwym stylu. Dzięki temu łatwiej je zlokalizować i przyjrzeć się im z bliska. Wówczas okazuje  się, że nie są aż tak płochliwe, jak mogłoby się wydawać.

Gniazdo trzciniaka przypomina niewielki koszyczek uwity z liści i przyczepiony pomiędzy trzcinami. Umieszczone jest dość nisko nad lustrem wody. W maju samica składa od 3 do 6 jaj. Pisklęta wykluwają się po około dwóch tygodniach, a po kolejnych dwóch są już gotowe do pierwszego lotu.

Trzciniaki przylatują do Puszczy Białowieskiej na przełomie kwietnia i maja. Żywią się przede wszystkim owadami, a pod koniec lata dietę uzupełniają też owocami. Odlatują wczesną jesienią.